Surrealisme

Ordet surrealisme betyr over realiteten eller utover realiteten. Surrealisme er en bevegelse innen litteratur, kunst og film som stod frem omkring 1920. Betegnelsen stammer fra Guillaume Apollinaires skuespill La Mamelles de Tirèsias (1917).  Surrealismens litterære program ble formulert av André Breton i det første (1924) og andre (1930) surrealistiske manifest. Surrealismen vente deg mot alle kunstneriske utrykk som bygde på erfaring og hevdet at de sanneste forutsetninger for å skape kunst lå i underbevisste opplevelser, drømmenes lokkende verden. I Bretons manifest heter det: Samfunnet bør rette seg etter menneskene. Moralen bør rette seg etter driftene. Kunsten bør innrette seg etter den uhemmede inspirasjon.

standard_20_SURREALISME.jpg
Vilhelm Bjerke-Petersen. Tittel: Livscykeln. Olje på lerret. 1943.

 Surrealismen oppstod ut i fra dadaismen som var en konsekvens av første verdenskrig. Med alt det forferdelige og forstyrrende som skjedde kunne ikke kunsten lenger være vakker og estetisk. De følte de måtte skildre noe absurd, i og med at de opplevde verden som absurd. Surrealismen innebærer en anarkistisk oppfatning av verden og søkte tilbake til barndommens verden. En tid da mennesket var friere til å skape. Motivene var ofte preget av forvrenging av virkeligheten, en underlig følelse om at noe ikke stemte, som sett i en drøm. De lekte med de hverdagslige tingene og kledde for eksempel en kopp med pels som Merethe Oppenheim.

b06d8534b0d5c5a4593904250d7ba60032ae21dc.jpg
Merethe Oppenheim, Fur-covered cup.

De kunne bruke alt fra hårnåler, fyrstikker, klokker, rester av tre og bein, paraplyer, hatter, utstoppede fugler til industrielle hverdagsgjenstander. Dalis rennende klokker i drømmelandskap eller Margitt maleri av en pipe med tittelen ”Ceci nest pas une pipe” er klassiske surrealistiske motiver. Andre viktige surrealistiske kunstnere er Salvador Dali, Hans Arp, Leonora Carrington, Giorgio de Chirico, Marcel Duchamp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Frida Kahlo, René Magritte, Joan Miró, Meret Oppenheim, Kay Sage og Yves Tanguy.

Vi kan grovsortere surrealistisk kunst i to deler. Den ene er konsentrert om drømmer, og den andre dreier seg om ting vi gjør automatisk uten å tenke. Sitter vi å kludrer på et papir, lar penne flyte omkring uten av vi tenker særlig over hva vi gjør, produserer vi surrealistiske uttrykk. Det samme gjelder for eksempel alle de umiddelbare assosiasjonene vi produserer når vi hører ulike ord.  Disse kommer fra underbevisstheten og er viktige for surrealistene.

Salvador Dali var en spansk kunstner som ble født i 1904. Dali er mest kjent for sine

last ned (5)
Salvador Deli

surrealistiske malerier, men han har også arbeidet innenfor film. Dali begynte å eksperimentere innenfor kubisme og bildene var allerede da eksentriske. Han begynte i 1926 å male i en nesten fotografisk stil. Sammen med Buñuel laget han den mest kjente filmen fra surrealismens tid, ”Den andalusiske hund” i 1928. Når filmen var ferdig laget ble det holdt en privat premiere, hvor blant annet Picasso og André Breton satt i publikum. Det var surrealistens far selv som omtalte filmen som et surrealistisk mesterverk og mente Dali hadde et surrealistisk talent.

Betydningen av ordet i dag er nok ikke helt i tråd med Bretons opprinnelige manifest, men brukes oftere om kunst man finner underlig og som ikke helt går opp, som trigger fantasien og underbevisstheten. Surrealisme er viktig for oss, fordi det går oss til å ikke tenke så firkantet, vi lærer å utvide våre fantasier og drømmer, vise oss at i tankene så er fet ingen stopp. Inspirerer oss til mer kreative ideer som vi kan bruke i andre områder. Det både gir oss og slipper ut følelser gjennom kunst, vi får sett hvor fantastiske ting et menneske kan utrette og hvordan et menneske kan få vise sine følelser igjennom kunst.

MagrittePipe
Renè Magritte, 1928-29

 

LINK TIL MITT PiNTREST BOARD: https://no.pinterest.com/heidi6695/surrealism/