Dokumentarfotografiet

Dokumentarfotografi er den retningen innen for foto som faktisk skildrer virkeligheten. Det blir brukt til å dokumentere viktige historiske hendelser, men også hverdagslivet. Det er vanligvis tatt av profesjonelle fotojournalister, men det kan også være en amatør, kunstnerisk eller akademisk framvisning av dokumentarfotografiet.

Dokumentarfotografiets historie:

Hos den britiske  fotografen Philip Delamotte (1821-89) finnes du begynnelsen av dokumentarfotografering. Han var blant de første til å bruke fotografering som et middel til å ta opp viktige hendelser, for eksempel demontering av Vrustal Place, etter oppfinnelsen av kalotypefotografering. Folk var ekstremt interessert i detasjerte bilder av fjerne steder, berømte mennesker og viktige hendelser.

Fra 1850 tallet i Amerika ble fotografering brukt til krigsrapportering. Merkbare fotografer  denne perioden var Robert Fenton og Matthew Brady som fotograferte henholdsvis amerikanske borgerkrig og krig. I Tidlig dokumentarfotografering fokuserte de på industri og urbane innstillinger og ofte brukte fotografer fotografi som et verktøy for sosial reform. Lewis Hines bilder bidro for eksempel til å passere barnearbeidsloven i Amerika. Under ” great depression” produserte Dorothea Lange og Walker Evans fotografier fra farm security admistration som dokumenterte jordbruksarbeiderens liv i Amerika og hvordan depresjonen hadde påvirket dem.

Lange har blitt kalt Amerikas beste dokumentarfotograf, her er noen av bildene hennes.

Lange-MigrantMother02.jpgMigrant Mother (1936) av Dorothea Lange under “great depression”

I 1930 årene ble et konsept hvor en historie ble fortalt gjennom en serie fotograferinge, altså et fotografisk essay, født. I 1947 ble Magnum fotograferingsbyrpet grunnlagt av en gruppe likeverdige fotografer, blant annet Rober Capa og Henri Cartier Bresson. Mange fotografier fra andre verdenskrig ble produsert av Magnum fotografer.

Det er evnen til å jobbe i slike serier som skille dokumentarfotografering fra fotojournalistikk, ofte kombinert med en moralsk holdning fra fotografens side som håper å gi seeren større forståelse.

Sebastiao Salgado

Sebastiao_Salgado_2014.jpghttps://no.wikipedia.org/wiki/Sebasti%C3%A3o_Salgado#/media

Salgado er en brasiliansk dokumentarfotograf og foto journalist. Han utdannet seg opprinnelig til å bli økonom. Han begynte som økonom for International Coffee Organization og reise derfor ofte til Afrika på oppdrag for verdensbanken. Han begynte å ta sine første bilder i Afrika. I 1973 valgte han å forlate sin karriere som økonom og byttet fagområde til fotografering.

I slutten av 1960 årene reiste Salgado i eksil til Paris. Hans fotografier tar for seg hovedsakelig menneskers liv. Han behandler sine motiver med my respekt, uansett hvor brutale omgivelsene er. Han er særlig opptatt av forholdet mellom fattig og rik, nord og sør. Han har utgitt fotoserier fra bl.a Indie, Kuwait, Rewanda og Mosambik.